Tehnologija

Elektrohemijsko

Čišćenje – Poliranje – Označavanje

Zavarivačka dilema

Nerđajući čelici svoju otpornost na koroziju dobijaju od tankog pasivnog sloja hrom-oksida. Toplota od zavarivanja uništava ovaj zaštitni sloj; površina je sada podložna koroziji. Zbog toga se nakon zavarivanja moraju ukloniti oksidacije, da bi se površina ponovo pasivirala i tako vratio sjaj nerđajućeg čelika.

To se dešava hemijski ili mehanički. Hemijsko čišćenje kiseljenjem je toksično, zahteva dugo vreme izlaganja i ostavlja za sobom ružne ukiseljene ivice. Iako su mehanički procesi kao što su četkanje ili brušenje netoksični, skoro uvek ostavljaju ferite ili okside gvožđa na površini, što dovodi do nove rđe.

A sve metode imaju jedan veliki zajednički nedostatak: površine moraju biti pasivizirane u daljem radnom koraku. Ili skladištenjem pri kontrolisanoj vlažnosti i snabdevanju kiseonikom. Ili uz pomoć hemijskih sredstava za pasivizaciju, koja opet zagađuju životnu sredinu i zdravlje.

Da li je magija? Nije. Elektrohemija!

Reuterov novorazvijeni proces čisti i pasivizira metalne površine elektrohemijski koristeći lukove velike struje – u jednoj operaciji! Korisnik vlaži radni predmet netoksičnom tečnom elektrolitom i prelazi preko njega četkom od ugljeničnih vlakana.

Sličan fizički princip se koristi u procesu skoro već dve decenije; ovde se filc natopljen elektrolitom vodi na ugljeničnu elektrodu. Međutim, zbog niske električne snage i male površine kontakta elektrode, ovaj metod nikada nije otišao dalje na tržištu.

Tek novorazvijena četka od ugljeničnih vlakana u kombinaciji sa novom tehnologijom opreme visokih performansi čini ovu inteligentnu elektrohemiju sa svim njenim prednostima pogodnom za industrijsku upotrebu.

Čišćenje karbonskim vlaknima

Ugljena vlakna su odlični električni provodnici. Do 1,5 miliona njih nalazi se na jednoj od naših četkica od ugljeničnih vlakana; oni usmeravaju veliku struju sa gustinom energije do 250A po cm2 na radni predmet. Lukovi se stvaraju na vrhu karbonskih vlakana – slično TIG zavarivanju. Ovi milioni malih električnih naboja su elektronski ograničeni na dužini od 5 mm. Uklanjaju mrlje, oksidaciju, pa čak i blago ljuštenje u trenu, bez oštećenja površine.

U ovom procesu, tečnost elektrolita služi za povećanje električne provodljivosti i za hlađenje. Istovremeno, formira zaštitnu gasnu atmosferu tokom isparavanja i štiti od ponovne korozije. I na kraju, ali ne i najmanje važno, odvojeni kiseonik se kombinuje tokom procesa čišćenja i formira hrom oksid – zaštitni pasivni sloj se obnavlja! Institut IGOS Solingen (Nemacka) potvrđuje ovaj efekat u standardizovanim testovima.

Za razliku od naših konkurenata, efekat čišćenja nije rezultat nagrizanja ili kiseljenja – već skoro isključivo od izuzetno visoke gustine energije. Naš elektrolit za čišćenje je netoksični aditiv za hranu E338 – takođe poznat iz koka kola napitaka.

Prilikom čišćenja, vlakna četke od karbonskih vlakana uležu se tačno uz oblik radnog predmeta; Različite veličine, oblici i tipovi četkice olakšavaju svaki zadatak čišćenja. Uglovi i praznine se takođe mogu postići fleksibilnim produžavanjem vlakana iz teflonske klizne čaure. A pomoću naših patentiranih unutrašnjih četkica za cevi, cevi i rupe se mogu očistiti iznutra.

Poliranje

Naši AC/DC uređaji takođe omogućavaju poliranje površine u režimu jednosmerne struje (DC). Jače promene boje se mogu ukloniti, izravnati i dovesti do željenog stepena sjaja.

Potpisivanje/ Označavanje

Uz pomoć šablona za natpise ili štampača etiketa, takođe možete da primenite sopstvene potpise na svoje radne komade. Sa tamnim obeležavanjem, oksidacija se uvodi u površinu; svetlosna oznaka uklanja delove površine – kao gravura, ali ne tamna. Oba procesa su izdržljiva i otporna na hemikalije ili abraziju – zbog čega se često koriste za hirurške instrumente, alate, sanitarne armature itd.